HET ABC

‘Is zo’n maagverkleining dan echt het ei van Columbus?
Het antwoord is zo simpel niet.’

ABC VAN DE MAAGVERKLEINING



Wanneer je te dik wordt, ga je op dieet. Maar vaak mondt een dieet uit in het gevreesde jojo-effect. Wat staat je te doen wanneer iedere vorm van lijnen of uithongeren uiteindelijk tot niets leidt? Per jaar zetten duizenden aanstaande operatiepatiënten de eerste stap naar de felbegeerde maagverkleinende operatie, dromend van dat slanke postuur. Maar is zo’n maagverkleining dan echt het ei van Columbus? Wat zijn de voor- en nadelen, de risico’s maar ook de regels waaraan je je de rest van je leven moet houden? Het antwoord is zo simpel niet.

Schrijf mij een mail via bovenstaande knop om mijn nieuwste boek te bestellen, met of zonder persoonlijke tekst.


Een maagverkleining: je leest er tegenwoordig van alles over in kranten en tijdschriften. Op televisie zie je veel bekende Nederlanders die een maagverkleining zijn ondergaan waarbij ze binnen no time zijn getransformeerd tot bijna het ideale postuur. In diverse televisieprogramma’s is een maagverkleining het gespreksonderwerp, waarbij vaak de suggestie wordt gewekt dat een maagverkleining een wondermiddel is. Klopt dat beeld? Kan het zo relatief simpel zijn? Een operatie om vervolgens voor de rest van je leven af te zijn van overgewicht? Het antwoord op die vraag is niet zomaar te geven. Wat ik wel kan zeggen is dat een maagverkleinende operatie geen tovertruc is.

In dit boek beantwoorden medisch specialisten de belangrijkste vragen. Ervaringsdeskundigen vertellen hoe hun leven eruit ziet na een maagverkleining en of de operatie aan hun verwachtingen heeft voldaan. Alles is ingebed binnen een adecedarium: per letter van het alfabet worden de meest prangende onderwerpen behandeld.


DEEL I


Deel I van dit boek staat in het teken van overgewicht en maagverkleiningen. Hier lees je antwoorden op belangrijke vragen, zoals: hoe weet ik of ik overgewicht heb? Welke verschillende maagverkleinende operaties bestaan er? Wat zijn de voor- en nadelen van deze operaties? Voor wie is welke operatie het beste geschikt? En: hoe werkt een maagverkleining eigenlijk?


Maagband

Een maagband is een siliconenring, waarvan in de binnenkant een soort binnenband zit. Aan de maagband zit een slangetje met daaraan vast een aanprikpoortje, dat noemen we ook wel het reservoir. Het aanprikpoortje wordt tijdens de operatie onder de huid geplaatst. Door dat reservoir aan te prikken, kan er vloeistof ingespoten of uitgehaald worden zodat de inwendige diameter van de band kleiner of groter wordt. Zo kan de band strakker of minder strak gemaakt worden.


Voordelen

Een relatief makkelijke ingreep met een vrij snel herstel. De maagband is in de regel goed in te stellen. Er worden geen interne veranderingen aan het lichaam aangebracht, zoals in het darmstelsel. De maagbang kan verwijderd worden indien nodig. De maagband was enkele jaren geleden een zeer populaire operatie om gewicht te verliezen. Echter, de maagband heeft een keerzijde.

Lees verder over de nadelen van een maagband, samen met uiteenzettingen van alle andere maagverkleinende operaties in mijn boek.


DEEL II


In dit deel tref je woorden aan waar je ongetwijfeld mee te maken krijgt na een maagverkleinende operatie. De woorden staan op alfabetische volgorde. Achter de woorden staan adviezen en/of uitleg. Belangrijk: bij pijnklachten, bij onderbuikgevoel of twijfel, neem altijd contact op met het ziekenhuis waar je bent geopereerd. Neem je klachten serieus.


A.

Afvallen

In de regel is afvallen niet moeilijk. Moeilijk is het afgevallen gewicht vast te houden. Gewicht verliezen gaat samen met minder calorie-inname en een actief, fysiek beweegpatroon. Voor veel mensen is afvallen een strijd voor het leven. Het lichaam streeft te allen tijde naar het hoogst mogelijke gewicht dat je ooit hebt gehad. Winnen van overgewicht door blijven gewichtsverlies is heel, heel moeilijk en wordt veelal onderschat.


Aankomen

Al dan niet bewust. Aankomen is niet alleen een kwestie van te veel eten – was het maar zo simpel – maar aankomen kan ook te maken hebben met diverse andere factoren. Denk daarbij aan het slikken van medicatie die als bijwerking hebben dat je lichaamsgewicht toeneemt. Of je hebt een traagwerkende schildklier of bent genetisch belast. Aankomen doe je niet omdat je dat zo leuk vindt. Tenzij je ondergewicht hebt. Maar ook dan is aankomen een klus. Je lichaamsbouw wordt voor meer dan vijftig procent bepaald door je genetische materiaal.


Aankomen na de operatie

Bariatrisch chirurg Maurits de Brauw: ‘De grootste tegenvaller na een maagverkleinende operatie is dat je weer kan aankomen in de jaren na de operatie. De eerste twee jaar noemen we de honeymoon-fase. Afvallen gaat als vanzelf, je krijgt veel complimenten, de honger is verdwenen, verzadiging treedt makkelijk op en je merkt het verschil van minder gewicht en meer energie en makkelijker bewegen. Ziektes die samenhangen met het overgewicht kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Twee jaar na de operatie kom je vaak weer wat aan, je kunt meer eten, de honger komt terug, de verzadiging neemt af, oude gewoontes steken de kop weer op, je krijgt minder complimenten en geluk is gewoon geworden. Dan moet je zelf moeite doen om je aan de regels te houden. De discipline hebben om zes eetmomenten aan te houden, veel te sporten of te bewegen (een uur per dag). Dat gaat makkelijker als je dertig kilogram of meer bent afgevallen, maar je moet het wel kunnen opwekken.’

In het boek lees je de rest van de woorden die ik koppelde aan alle 26 letters van het alfabet.


DEEL III


Na het lezen van deel I en deel II weet je de volgende dingen:

  • Welke maagverkleinende operaties er bestaan
  • Wat de risico’ zijn
  • Wat je mag verwachten

Aan de hand van het ABC heb je kunnen lezen met welke zaken je te maken kunt krijgen en ook hoe je ze – indien nodig – op kunt lossen. Wat je nu nog niet weet is hoe mensen een maagverkleinende operatie ervaren. Daarom interviewde ik een aantal lotgenoten. Je zult lezen dat iedereen een eigen verhaal heeft. Want: is een maagverkleinende operatie dé oplossing?


Mijn verhaal

Leven met een Gastric Bypass, het eerste jaar

Het is koud en vroeg wanneer ik het Slotervaart Ziekenhuis binnenstap. Gelukkig is Arnoud, mijn partner, bij me, net zoals bij de maagbandoperatie van enkele jaren geleden. Zijn gezelschap maakt het minder koud. Vandaag is de dag dat ik een Gastric Bypass-operatie zal ondergaan. Ik vind het spannend, maar gek genoeg verheug ik me ook op deze ingreep. Zou deze operatie me dan eindelijk helpen om een slank postuur te krijgen en te behouden? Ik kan het me moeilijk voorstellen. Ik slank?

Lees mijn verhaal en dat van andere ervaringsdeskundigen in deel III van ‘ABC van de maagverkleining’.


Uitgegeven door Uitgeverij Lucht. Verkrijgbaar voor de adviesprijs van €20,- bij de uitgever en alle boekhandels.

https://uitgeverijlucht.nl/boek/abc-van-de-maagverkleining/